Закріплення знань потемного характеру за фахом "Кухар"
ТЕСТИ до теми «Універсальні
кухонні машини»
1. Характерною ознакою універсальної кухонної машини є те,
що вона призначена для виконання багатьох…
2. Приводним механізмом в УКМ є…
3. Частина УКМ, до якої приєднується змінний механізм,
називається …
4. Кріплення змінних механізмів до горловини УКМ
здійснюється за допомогою …
5. Частина УКМ, яка перетворює електричну енергію в
механічну роботу, називається …
6. Під час роботи УКМ електродвигун може нагріватися до
40-50°С, тому що частково електроенергія перетворюється в …
7. При заміні робочих деталей або змінного механізму УКМ
електродвигун повинен бути …
8. Для зменшення нагрівання електродвигуна на його зовнішній
частині корпусу є …
9. Якщо змінний механізм не повністю входить в горловину УКМ
(є зазор), то його
необхідно …
10. Напрям обертання приводного вала УКМ потрібно перевірити
за …
11. Для захисту електродвигуна УКМ від перевантажень служить
…
12. Технічна документація УКМ складається з трьох частин:
1. …
2. …
3. …
Тести до теми «Машини для обробки овочів»
11.
Картопля
якого розміру буде очищатись швидше: середня, дрібна чи велика?
22.
Чому
не рекомендується завантажувати немиту картоплю:
-
вийде
з ладу розвантажувальний диск з лопатями;
-
швидко
спрацьовується абразивна поверхня диска, може заклинити робочий диск;
-
заб’ється
зливний патрубок?
33.
Визначте
послідовність операцій вмикання машини моделі МОК-150 та її завантаження:
-
подати
воду, увімкнути машину та завантажити картоплю;
-
завантажити
картоплю, увімкнути машину і подати воду;
-
завантажити
картоплю, подати воду і увімкнути машину.
44.
Скільки
кг картоплі потрібно завантажити за один робочий цикл в машину МОК-150: 6…7кг; 3…4кг; 15-20кг?
55. Для
розвантаження картоплі в машинах моделі МОК-150 необхідно:
-
відкрити
дверцята не вимикаючи машину;
-
вимкнути
машину та відкрити дверцята;
-
перекрити
подачу води, відкрити дверцята на ходу машини.
66.
Скільки
хвилин потрібно для очищення картоплі в машині МОК-150 : а) 2…4хв;
б) 1…2хв; в) 4…8хв?
7. Як виконати санітарну обробку машини після
закінчення роботи:
а)
вимкнути машину і промити водою зі шланга корпус та всі деталі;
б) робочу камеру
машини промити на холостому ходу, а корпус протерти тканиною;
в) корпус протерти
тканиною, машину вимкнути і промити водою?
8. Скільки видів блокуючи пристроїв має картопле
очисна машина моделі РL- 100:
а) 4; б) 1; в) 3?
9. Який пристрій
захищає електродвигун під час заклинення диска машини РL-
100:
-
автоматичний запобіжник;
- автоматичне
електроблокування двигуна;
- електричне гальмо двигуна?
10. Гачок в картопле очисних машинах окремих моделей
призначений для :
а) прочищення
зливного патрубка;
б) зняття
робочих дисків;
в) діставання
застряглих бульб в процесі роботи.
11. Порядок розвантаження картоплі в машині моделі РL-
100 (Італія):
- перекрити подачу води та відкрити дверцята;
- натиснути кнопку «STOP»;
- перекрити подачу води, відкрити дверцята та
одночасно натиснути кнопки ‘’START’’
та ‘’SCARICO’’.
12. Для чого в
робочу камеру картопле очисної машини подається вода:
а) для промивання овочів;
б) для змивання очисток і виведення їх з
робочої камери;
в) для
промивання абразивної поверхні і робочого диска?
Тести до теми «Машини та механізми для подрібнення продуктів»
11.
Ступінь
подрібнення кави в кавомолках здійснюється за допомогою:
-
зміни
відстані між жорнами;
-
зміни
швидкості жорен;
-
зміни
кількості подачі кави?
22.
У
яких межах можна відрегулювати вагу порції меленої кави в кавомолках моделей
фірми ‘’CUNILL’’(Італія):
-
15…20кг;
-
5…12кг;
-
5…8кг?
33.
Які
запобіжні засоби використовуються в кавомолках, блендерах:
-
запобіжні
решітки;
-
товкачики,
кришки;
-
мікроперемикачі,
кришки?
44.
Які
технологічні операції виконують в блендерах:
-
збивання
сумішей;
-
подрібнення продуктів, перемішування мас;
-
протирання
продуктів?
55. Які
продукти не рекомендується подрібнювати в блендерах:
-
Горіхи,
мак, сухарі, кава;
-
Овочі,
фрукти, супи-пюре?
66.
Який
максимальний час робочого циклу блендера: 8хв; 10хв чи 2…4хв?
77.
Який
% заповнення робочої камери блендера: 50%; 80% або 30%?
88.
Назвіть
робочі деталі механізму для подрібнення маку і горіхів моделей МДП ІІ-І:
-
шнек,
диск та барабан;
-
два
валки;
-
три
валки?
99.
Скільки
швидкостей має блендер моделей КF-1600EP фірми ‘‘Delonqhi’’:
3; 2 або 14?
110. Для чого призначена кнопка ‘’PULSE’’ в сучасних моделях блендерів:
-
для
періодичного розвантаження обробленої продукції;
-
для
забезпечення рівномірної подачі продукції в робочу камеру;
-
кнопкою
‘’PULSE’’ користуються при необхідності точного контролю за
степенем подрібнення?
Тести до теми «Машини для обробки м’яса та риби»
11.
Чому
відбивну з свинини не можна розпушувати на машині:
-
має
багато прошарків жиру;
-
має
кістку;
-
товщина
її більша за розмір завантажувального вікна розпушувача м’яса?
22.
Під
час розпушування порційні шматочки намотуються на фрези, яка помилка допущена
при складанні:
-
не
встановлені гребінки;
-
не
закриті защіпки на каретці;
-
не
загострені дискові ножі-фрези?
33.
Який
рух здійснюють ножі-фрези:
-
обертальний за годинниковою стрілкою з різними
швидкостями;
-
зворотно-поступальний
з однаковою швидкістю;
-
обертально-зустрічний
з однаковою швидкістю?
44. Назвати
робочі деталі м’ясорозпушувача:
-
ножі,
гребінки;
-
дискові
ножі-фрези, які розміщені на валах;
-
дискові
ножі-фрези, які розташовані на валиках і гребінки.
55.
Як
здійснюється подача порційних шматочків м’яса в робочу камеру м’ясорозпушувача:
- по два шматочки за допомогою товкачика;
-
по
одному шматочку у вертикальній і горизонтальній площинах без товкачика;
-
по
одному шматочку у вертикальній площині без товкачика?
66.
Який
пристрій забезпечує безпеку праці при роботі на машині:
кнопкова станція;
гребінки чи мікроперемикач?
77.
Вказати
передачі в машині МРМ-15:
-
черв’ячна
і пасова;
-
черв’ячна, пасова і зубчасто-циліндрична;
-
черв’ячна
і зубчасто-циліндрична.
88.
Які
деталі в розпушувачах м’яса необхідно промити гарячою водою, просушити і змастити несолоним
харчовим жиром:
зубчасто-циліндричні шестерні; гребінки чи ножі-фрези?
99.
Для
чого призначені м’ясорозпушувачі:
-
збільшення
поверхні шматочка м’яса;
-
руйнування
сполучної тканини;
-
збільшення
поверхні шматочка м’яса і руйнування сполучної тканини?
110. Які види напівфабрикатів можна розпушувати на машинах:
-
дрібні
шматочка м’яса
без кісточок;
-
великий
шматок м’яса без кісточок;
-
порційні шматочки м’яса без кісточок?
Тести до теми «Машини для замішування тіста та збивання
сумішей»
11.
Скільки
відсотків об’єму
діжі необхідно завантажувати на круте тісто в тістомісильну машину: на 50%;
на 80% чи на 70%?
22.
Скільки
триває заміс тіста в тістомісильній машині: від 5 до 10хв; від 3 до 5хв чи від
7 до 20хв?
33.
Яку
робочу деталь потрібно підібрати для приготування майонезу у збивальній машині:
гачкоподібну, пруткову чи чотирилопатеву?
44.
Для
чого призначений прутковий збивач у збивальних машинах:
-
для
збивання масляного крему;
-
для
легко рухомих мас (вершки, білки, муси);
-
для
приготування дріжджового тіста?
55.
Як
необхідно змінювати швидкість у збивальних машинах різних марок:
-
на
ходу машини для кращої якості продукції;
-
при
вимкнутому двигуні згідно з технічними вимогами безпеки праці;
-
на
ходу машини, якщо є варіатор швидкостей та при вимкнутому двигуні, якщо є
коробка швидкостей?
66.
Скільки
% об’єму діжі необхідно
завантажувати на рідке тісто в тістомісильну машину: на 40%; на 50% чи на 80%?
77.
Вказати
види машин, в яких робоча деталь виконує планетарний рух: тістомісильні та тісторозкачувальні
машини; збивальні машини чи машини для просіювання борошна.
88.
Чому
забороняється перемикати швидкість на робочому ходу в механізмі
МЗ-4-7-8-20:
-
тому,
що продукти можуть розбризкуватися через край збивального бачка;
-
тому,
що можна зламати робочий інструмент;
-
тому,
що на робочому ходу механізму з’єднання кулачкової муфти швидко виходить із ладу?
99.
Чому
під час роботи збивальних машин заборонено завантажувати продукти, якщо немає
спеціальних завантажувальних пристроїв:
-
тому,
що продукти можуть розсипатись через край робочої камери;
-
тому,
що продукти додавати треба поступово, а без пристрою це зробити неможливо;
-
тому,
що це може привести до травмування рук та погіршення якості сировини?
110. Назвати небезпечні зони в тістомісильних машинах:
місильний важіль, діжа або місильний важіль та діжа.
111. Які захисні пристрої мають тістомісильні машини: решітка
і перемикач; педаль та мікроперемикач або педаль та решітка?
112. Для чого потрібна кришка-надставка у збивальних машинах:
щоб не розбризкувались продукти; щоб не перевантажувати діжу або бачок чи щоб
запобігти травмуванню рук і розбризкуванню продуктів?
1. 13.Для чого призначені кінцеві вимикачі у збивальних
машинах: для зупинки машини в аварійних випадках; для захисту від
перевантаження чи для зупинки під час
зміни швидкості машини?
114. Де повинен знаходитися гумовий килимок при роботі машини:
із правої сторони корпуса; із лівої сторони корпуса чи біля пульта управління?
Тестові
завдання до теми «Машини для розкачування тіста типу МРТ-60»
11.
Робочі
валки тісторозкачувальної машини при роботі здійснюють рух:
-
обертальний
з різними швидкостями і в протилежних
напрямках;
-
зворотно-поступальний;
-
обертальний
з однаковими швидкостями і назустріч один одному.
22.
Для
чого призначене автоматичне електроблокування в машині МРТ-60М:
-
для
захисту електродвигуна від перевантажень;
-
для
захисту оператора від механічної травми рук;
-
для
захисту передач від поломки?
33.
Регулювання
товщини розкачування тіста здійснюють:
-
під
час роботи за допомогою маховика;
-
після
зупинки електродвигуна за допомогою маховика;
-
рукояткою
під час роботи машини.
44.
Товщина
розкачування тіста регулюється в межах: від 100 до 50мм; від 10 до 0мм чи від
50 до 0мм.
55.
Чому
перед завантаженням в робочу камеру тісто необхідно розкачати вручну до товщини
60-70мм:
-
щоб
не викликати перевантаження електродвигуна;
-
тому,
що не буде забезпечуватись рівномірне розкачування;
-
тому,
що машина не ввімкнеться?
66.
Норма
завантаження тіста в МРТ-60М: 30кг; 1…2кг чи 10кг?
77.
Борошнопросіювач призначений для:
-
посипання
тіста, щоб воно не злипалось;
-
посипання
валків, щоб попередити налипання на них тіста;
-
посипання
розкачаного тіста, щоб не рвалось при перекладанні на похилий стіл.
88.
Призначення
запобіжної решітки в машині:
-
для
захисту рук від потрапляння під робочі валки;
-
для
захисту валків від потрапляння сторонніх предметів;
-
для
захисту ланцюгової передачі від поломки.
99.
Як
перевірити справність автоматичного електроблокування в машині:
-
проконтролювати
візуально;
-
підняти
запобіжну решітку на ходу машини;
-
вручну
натиснути на кнопку мікроперемикача до увімкнення машини?
110. Для чого призначений висувний піддон:
-
для
захисту електропривода від попадання борошна або тіста;
-
для
збирання борошна та шматочків тіста;
-
для
зберігання розкачаного тіста?
111. За скільки прийомів необхідно розкачувати тісто:
-
2…3
прийоми;
-
9…10
прийомів;
-
1
прийом?
-
Як
визначити відстань між робочими валками: візуально; виміряти лінійкою чи за
допомогою шкали на стійці?
Тестові завдання до теми
«Машини для просіювання борошна»
11.
Як
засипати борошно в бункер машини типу Silos: за допомогою
совка, із мішка за допомогою рухомої рами чи за допомогою лопатки?
22.
Скільки
борошна засипають в бункер перед увімкненням машини МПМ-800: півмішка, мішок чи
1/3 частину мішка?
33.
Що
необхідно зробити, якщо в ситі зібралися відходи:
-
досипати
борошна в бункер;
-
відкрити
кришку, вийняти сито й очистити його;
-
зупинити
машину, вийняти сито й очистити його?
44.
Назвати
небезпечні зони машини типу МПМ -800 : електричний двигун і сито; електричний
двигун, крильчатка, рама або електричний
двигун, сито і крильчатка.
55.
Чому
машину типу МПМ-800 необхідно вимикати, якщо крильчатка не покрита борошном:
-
щоб
не стирались робочі деталі;
-
щоб
машина не працювала без навантаження;
-
щоб
не розпилялось борошно під час закінчення просіювання?
66.
Назвати
рухомі робочі деталі в машині МПМ-800: рама, сито, шнек; сито, шнек, крильчатка
чи рама сито і крильчатка?
77.
Назвати
рухомі деталі в МЗ24-300: конус з ребрами і сито; конус з ребрами і каркас або
сито з лопатями.
88.
Для
чого призначений конус з ребрами в просіювальному механізмі:
-
для
розпушування борошна й обертання сита;
-
щоб
не отримувати травми рук і для подачі борошна на сито;
-
для
розпушування борошна і запобігання його розпиленню?
99.
Для
чого призначений парусиновий рукав у
просіювачах:
-
для
подачі борошна до робочої камери;
-
для
запобігання розпиленню борошна;
-
для
подачі борошна до магнітної пастки?
110. Для чого
призначена магнітна пастка у просіювачах:
-
для
видалення дрібних металевих домішок;
-
для
видалення відходів;
-
для
видалення великих металевих домішок?
111. Назвати послідовність завантаження борошна в просію
вальну машину:
-
увімкнути
машину та засипати борошно;
-
засипати
борошно та увімкнути машину;
-
порядок
завантаження не має значення.
112. Для чого
призначений просіював борошна:
-
для
збагачення киснем і видалення металевих домішок;
-
для
збагачення киснем і видалення домішок;
-
для
збагачення киснем, видалення домішок і
розпушення борошна.
Тестові
завдання до теми «Коктейлезбивальні машини, змішувальні установки»
11.
Які
суміші збивають у коктейлезбивальних установках: молоко, морозиво і сироп;
алкогольні суміші чи масляні креми?
22.
При
якій температурі необхідно збивати продукти: 30…35°С; при кімнатній температурі
чи при температурі 2…8°С?
33.
Чому
необхідно заповнювати робочу місткість на 50% об’єму:
-
щоб
не було перевантаження;
-
щоб
суміш краще збивалась;
-
тому,
що маса збільшується у 1,5…2рази?
44.
Чому
режим роботи повинен бути повторно-короткочасним:
-
щоб
суміш не перегрівалась;
-
щоб
не перевантажувати електродвигун;
-
щоб
краще збивався коктейль?
55.
Для
чого професійна коктейлезбивалка має три електродвигуни:
-
для
забезпечення повторно-короткочасного режиму роботи;
-
для
одночасного приготування великої кількості коктейлів;
-
для
забезпечення трьох різних швидкостей?
66.
Скільки
часу збивається молочний коктейль: 5…6хв; 10хв чи 1…1,5хв?
77.
Скільки
часу має тривати перерва в роботі електродвигуна: 1…2хв; 8…10хв чи 3…3,5хв?
88.
На
яких швидкостях забезпечується робота коктейлезбивалки:
-
8500об/ хв., 1150об/хв, 13000об/хв.;
-
200
об/хв., 370 об/хв., 670 об/хв.;
-
180
об/хв., 335 об/хв., 500 об/хв.?
99.
Які
деталі фіксують стакан на станині коктейлезбивалки: кронштейн, скоби чи робочий
орган?
010. В якому порядку
слід вимикати коктейлезбивальну машину:
-
вимкнути кнопкову станцію;
-
вимкнути
штепсельний роз’єм, кнопкову станцію;
-
обережно
зняти стакан, а двигун автоматично вимикається?
111. В яких машинах
більша швидкість – коктейлезбивальних чи збивальних:
-
однакова;
-
швидкість
більша у збивальних машинах у 4рази;
-
швидкість
більша у коктейлезбивальних машинах у 20 разів?
112. Що автоматизовано в коктейлезбивальних машинах:
-
захист електродвигуна від перевантаження,
увімкнення та вимкнення електродвигуна;
-
увімкнення
та вимкнення електродвигуна;
-
піднімання
та опускання робочої місткості (стакана)?
113. Для чого призначена коктейлезбивальна машина:
-
для
приготування кремів і рідкого тіста;
-
для
приготування мусів та коктейлів;
-
для
приготування коктейлів та шейків?
Тестові завдання до теми
«Машини для миття посуду»
11.
У
якій послідовності виконується повний технологічний процес машинного миття
посуду в машинах періодичної дії:
-
миття
посуду мийно-дезинфікуючим розчином, первинне ополіскування, вторинне
ополіскування, стерилізація, сушіння;
-
первинне
ополіскування, миття посуду мийно-дезинфікуючим розчином, вторинне ополіскування, стерилізація,
сушіння;
-
очищення
посуду від залишків їжі ручним душем, миття посуду мийно-дезинфікуючим
розчином, первинне ополіскування, вторинне ополіскування, стерилізація,
сушіння?
22.
В
чому полягають переваги машинного миття посуду:
-
Забезпечує високу температуру в робочій
камері, полегшує фізичну працю високий ККД;
-
стерилізує
посуд, забезпечує високі санітарно-гігієнічні норми, полегшує та підвищує
продуктивність праці;
-
підвищує
продуктивність праці, полегшує роботу, забезпечує економію мийних засобів?
33.
Які
температурні режими і в якому порядку забезпечує машинне миття посуду:
-
20…30°С;
45…50°С; 60…70°С; 95°С;
-
45…50°С; 60…70°С;
95…98°С; 18…20°С;
-
18…20°С; 60…70°С;
95…98°С; 45…50°С?
44.
У
якій частині машини відбувається очищення посуду від залишків їжі: в секції миття; на столі розвантаження чи на
столі завантаження?
55.
У
яких випадах засвічується аварійна лампа (червоного кольору): підвищений тиск у
насосі; відсутній мийний засіб у дозаторі чи температура води у водонагрівачі
нижче 85°С?
66.
Чому
під час роботи машини заборонено піднімати кожух: машина автоматично
вимикається; можна отримати опіки парою
або можна отримати опіки гарячою водою і парою?
77.
Для
чого машини забезпечені двома-трьома швидкостями: підвищення продуктивності
машини; продовження терміну служби машини; забезпечення ефективності миття
посуду (залежно від забруднення)?
88.
Яку
концентрацію мийного розчину необхідно підготувати для машинного миття посуду:
5%; 15%; або 10%?
99.
В
яку частину машини необхідно залити розчин:ванну; в бойлер чи в бак дозатора?
110. Якими столиками комплексується машина для миття посуду
періодичної дії: двома завантажувальними; двома завантажувальними і одним
розвантажувальним; одним завантажувальним і одним розвантажувальним?
111. Скільки видів касет у комплекті сучасної універсальної
машини для миття посуду:
-
два
(для тарілок і столових приборів);
-
чотири
(для тарілок великих , тарілок мілких, столових приборів, чашок);
-
шість
( для тарілок, столових наборів, склянок, чашок, два для фужерів)?
112. З яких частин складається
секція миття в машині періодичної дії: робоча камера та машинне відділення;
робоча камера та розвантажувальний стіл; робоча камера та завантажувальний
стіл?
Немає коментарів:
Дописати коментар